Vegetarisch Spieren Opbouwen – Dit dieet verandert alles!

vegetarisch spieren opbouwen

Spieren opbouwen met een vegetarisch dieet? Dat is toch veel moeilijker dan wanneer je vlees eet. Dat zou je van menig mens te horen krijgen,maar klopt deze uitspraak wel. Zijn we niet allemaal op het verkeerde been gezet?

Vegetarische Topsporters

De grootste vleeseters van vorige eeuw zweren nu bij een vegetarisch dieet. Het zorgt voor veel tumult in de sportwereld, maar de resultaten spreken voor zich!

Wat dacht je van ”The Terminator” Mr Arnold Schwarzenegger. Voor veel bodybuilders een voorbeeld. Arnold is groot en sterk geworden met een vleesdieet, maar spoort nu andere bodybuilders aan over te gaan op een vegetarisch dieet.

arnold schwarzenegger

Hij is niet de enige topsporter die zweert bij een vegetarisch dieet. Lewis Hamilton (F1), Mike Tyson, Nate Diaz (UFC), Tyson Fury (bokskampioen) en Patrik Baboumian (strongmen) zijn wellicht de interessantste namen in de eindeloze lijst.

Patrik Baboumian is misschien wel het meest interessant voor ons artikel Vegetarisch Spieren Opbouwen. Patrik verbrak in 2015 zijn eigen record (van 2011) om sterkste man van de wereld te worden. In 2005 werd Patrick veganist en voelt zich sindsdien sterker dan ooit.

Zwaargewicht bokskampioen Tyson Fury verteld in Men’s Health dat hij spieren opbouwt en 20 kilogram afvalt met een vegetarisch dieet. Dit is voor hem de manier om droge spieren te kweken.

Nate Diaz, een UFC fighter werd belachelijk gemaakt door Conner McGregor aanvankelijk voor hun wedstrijd om zijn veganistische dieet. Maar nadat McGregor verliest van zijn veganistische tegenstander gaat zelfs hij twijfelen over zijn overdreven dierlijke dieet!

Receptenboek van Fitchef nu met 25 % KORTING

Je moet planten eten om sterk te zijn?

De uitspraak die we allemaal kennen is: je moet vlees eten om sterk te zijn.

Maar deze uitspraak is ouderwets en wankelt aan alle kanten. Deze uitspraak is zo geïntegreerd in onze samenleving dat er een beeld is ontstaan dat vlees eten gelijk staat aan spieren opbouwen, maar eigenlijk kan deze uitspraak maar slecht onderbouwd worden.

vegetarisch spieren opbouwen

In principe is het zo dat wanneer je spieren wilt opbouwen dat je veel eiwitten nodig hebt. Het idee dat we die eiwitten alleen uit dierlijke producten kunnen halen is verkeerd. Deze eiwitten worden niet zelf aangemaakt door dieren. Dieren moeten deze eiwitten ook halen uit plantaardig voedsel. Planten die wij net zo goed kunnen eten voor onze eiwitinname.

Maar zijn dierlijke eiwitten niet beter voor opbouw van spieren?

Nee en ja! Dierlijke eiwitten zijn complexer en completer en daarmee beter op te nemen in ons lichaam. Maar dit geldt alleen voor vlees en vis van hoogwaardige kwaliteit. Dus de plofkip die veel bewerkt voedsel heeft gegeten niet.

Plantaardige eiwitten zijn minder compleet en je zult er meer van binnen moeten krijgen, maar dragen veel voordelen met zich mee op lange termijn.

Een belangrijk verschil zijn de antioxidanten die je uit plantaardig voedsel haalt. Antioxidanten zorgen voor herstel van het lichaam. En verlagen de kans op ontstekingen.

Dierlijke eiwitten

voordelen

 • B12
 • rijk aan zink

nadelen

 • laag in antioxidant
 • te veel omega-6 en te weinig omega-3
 • verhoogd risico op hart en vaatziekte

Plantaardige eiwitten

voordelen

 • antioxidanten
 • betere werking endotheel (bloedstroom)
 • minder kans op hart en vaatziekte

nadelen

 • geen B12

Naast dat plantaardige eiwitten voor de opbouw van de spieren beter is op lange termijn hebben dierlijke eiwitten nog een directer negatief effect op de bloedstroom. Bloedstroom die snel moet kunnen stromen voor optimale sportprestaties. 

bloedstroom vegetarisch
te weinig antioxidanten kunnen deze bloedbaan vernauwen

Endotheel is een dunne laag bloedvaten. Het reguleert de bloedstroom door het lichaam. Het weet wanneer bepaalde spieren of organen meer bloed nodig hebben. Dan verwijdt het je bloedvaten. Als je endotheel beschadigt raakt of niet goed functioneert belemmert deze je bloedstroom.

Het vet wat in dierlijk voedsel zit zorgt ervoor dat het endotheel minder goed werkt of erger beschadigt raakt. Vervolgens belemmert dit je bloedstroom en je sportprestatie zal hieronder lijden. In plantaardig voedsel zitten ook vetten, maar deze vetten hebben dit effect niet! Onderzoek laat zien dat plantaardig voedsel juist het tegenovergestelde effect heeft en bevordert de bloedstroom.

Dit onderzoek laat zien wat het directe effect is van rode bietensap op je prestaties. De testresultaten zijn ongelooflijk. De testpersonen hebben 22% meer duurvermogen op de fiets. En 19% meer kracht met bankdrukken!

Nog niet overtuigd? Neem dan eens een kijkje bij dit experiment met 3 NFL spelers.

Waarom een dierlijk dieet voor spieren opbouwen achterhaald is

Voor spieren opbouwen kun je dierlijke eiwitten gebruiken, maar zoals hierboven beschreven kan dit net zo goed of eigenlijk beter vegetarisch. En daarbij heeft een plantaardig dieet veel meer voordelen voor je herstel en directe sportprestatie.

Maar waarom gebruikt niet iedereen een vegetarisch dieet voor spieren opbouwen?

Sinds dat de Tabaksindustrie verbannen is van elke vorm van promotie via sport heeft de vleesindustrie het overgenomen. Waar voorheen grote sporticonen met een sigaret in hun mond tv-reclame stond te maken is het nu de hamburger of gefrituurde kip.

De vleesindustrie gebruikt nu de grootste sporticonen om het idee te verkopen dat vlees goed voor je is. Dat je daar groot en sterk van wordt. Het gaat zelfs zo ver dat onderzoeken die aantonen dat plantaardig voedsel veel meer voordelen heeft worden betwist door onderzoeken die gefinancierd zijn vanuit de vleesindustrie.

Conclusie: Vegetarisch Spieren Opbouwen

Spieren opbouwen met een vegetarisch dieet is een uitstekende manier, mits je genoeg vitamine B12 en Zink bij slikt. 

De voordelen van vegetarisch spieren opbouwen zie je vooral terug in je herstel door de antioxidanten. Maar ook zal je kracht toenemen door een verbeterde bloedstroom.

vegetarisch spieren opbouwen

Of je genoeg eiwitten binnen gaat kunnen krijgen met een vegetarisch dieet is de vraag. Het aantal hoogwaardige eiwitten in plantaardig voedsel ligt lager dan die van ”kwaliteit” vlees.

Volledig overgaan op een vegetarisch dieet om spieren op te bouwen is een prima keuze en is door meerdere topsporters een bewezen, zeer gezonde effectieve manier

Als je hier nog niet aan toe bent is het sowieso aan te raden je dieet te verdelen rond 30 procent dierlijk en 70 procent plantaardig. Ook voedingscentrum spoort mensen aan om eiwitten te eten vanuit een plantaardig gebaseerd dieet. Niet alleen vanwege de gezondheid, maar ook vanwege het milieu.

Hoogwaardige plantaardige eiwitten 

Wat zijn hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen?
En hoe zorg je ervoor dat je die genoeg binnenkrijgt?

Hieronder vind je een lijst met hoogwaardige plantaardige eiwitten. Het is lastig om deze ineens in je voedingspatroon mee te nemen. Veranderen in je patronen gaat nooit vanzelf. Daarom is het verstandig jezelf een handje te helpen met een receptenboek (van Fitchef) waarbij de focus ligt op eiwitinname van vooral plantaardige eiwitten, maar ook die van dierlijke.

zaad
 • Quinoa i.p.v rijst
 • Noten als pecannoten, hazelnoten en paranoten
 • hennepzaad
 • chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten, maanzaad en sesamzaad
 • pinda’s dus ook 100% pindakaas

Succes met vegetarisch spieren opbouwen! Ik ben zeer benieuwd hoe veel meer resultaat jij behaald.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*