Vet Eten en Toch Afvallen – Zo werkt dat

vet eten afvallen

Je wilt graag afvallen en tegelijkertijd ook vet blijven eten. Een combinatie waarvan 10 jaar geleden werd gezegd dat het onmogelijk zou zijn. Inmiddels weten medici en voedingsexperts veel meer en kunnen we je dus vertellen dat deze combinatie wel degelijk mogelijk is.

Na talloze pogingen om af te vallen ben je erachter gekomen dat de standaard methodes voor jou niet werken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je gewoonweg wilt afvallen met een vetrijk dieet. Wat belangrijk is om af te vallen met vet eten is dat je weet met welk vet eten je dit doet.

Simpelweg veel vet eten en dan verwachten dat je gaat afvallen werkt helaas niet. Om deze methode te laten werken heb je iets meer kennis nodig voordat je aan de slag gaat. Hieronder leggen we je dat uit!

Vet eten en afvallen, een staat van ketose

Wanneer je voeding bijna alleen maar uit vet bestaat dan verandert je lichaam zijn verbrandingsoven. In plaats van eerst koolhydraten en eiwitten te willen verbranden, wordt nu als eerst vet verbrand.

Nadat je energiereserves (voornamelijk koolhydraten) zijn opgebrand, gaat je lichaam op zoek naar een andere manier om energie te krijgen. Door middel van ketogenese kan je lichaam vetten omzetten in energiebronnen.

Ketogenese kan alleen plaatsvinden als er te weinig koolhydraten aanwezig zijn. Je weet dat je in staat van Ketose bent wanneer je adem naar aceton ruikt. Dit komt door de afbraak van vetzuren. Ook kun je de staat van ketose meten in je bloedwaarde of door middel van een plas strip.

Als het afvallen ineens snel gaat weet je ook dat je in een staat van ketose terecht bent gekomen.

Hoe kom je in ketose?

In een staat van ketose ga je afvallen door middel van vet eten. Belangrijk dus om je vet inname te verhogen, tot wel 70 a 90 procent van je dagelijkse hoeveelheid calorieën. De overige hoeveelheid bestaat voornamelijk uit eiwit en een klein beetje uit koolhydraten.

Je kunt in ketose komen op verschillende manieren:

 • Minimaal 24 uur en maximaal 48 uur te vasten en vervolgens een ketodieet volgen.
 • Intemettent fasting met een ketodieet te volgen.
 • Minimaal 1 a 2 weken koolhydraatarm en vetrijk te eten.

Wat mag je eten als je wilt afvallen met vet eten

Elke dag frituren om zo vetrijk te eten is niet de manier om af te vallen met vet eten. Overigens zit er in het meeste frituurvoedsel veel koolhydraten. En die moet je vooral niet binnen krijgen. Dit zijn een aantal voorbeelden die je wel mag eten om in een staat van ketose te komen.

 • Eieren
 • Noten en zaden
 • Vette zuivel: kaas, boter, yoghurt en roomkaas
 • Gezonde vetten: olijfolie, sesamolie, mayonaise en avocado
 • Vlees en vis

Hoe lang duurt het om in een staat van ketose te komen?

Het duurt meestal tussen de 4 dagen en een week voordat je lichaam in een staat van ketose terecht gekomen is. Het kan ook korter of langer duren, dit is afhankelijk van jouw eetgewoonte.

Om volledig over te gaan op alleen vet verbranden moet je een strikt keto dieet volgen, anders gebeurd het niet.

Voordelen vet eten en afvallen

Vet eten en afvallen doe je middels een keto dieet. Dit dieet wordt gevolgd om af te vallen, om geen hongergevoel tijdens afvallen te hebben en om de insulinegevoeligheid te verbeteren.

1. Verhoogde focus

Doordat je lichaam in gelijke mate gedurende dag energie krijgt zijn er geen dips meer. Je bloedsuikerspiegel blijft stabiel en voorkomt zo verlies van focus. Waardoor jij je beter kunt concentreren en beter kunt presteren.

2. Geen hongergevoel tijdens afvallen

Een stabiele en lage bloedsuikerspiegel stoot weinig insuline uit. Stijgingen en dalingen in je insuline spiegel zorgen voor hongergevoel.

Insuline zet suikers om in energie, maar omdat jouw primaire verbranding vet is zal je ook niet veel insuline aanmaken.

3. Insuline gevoeligheid verbetert

Om dezelfde rede als bij punt 2 zal de gevoeligheid van insuline ook verminderen. Diabetes type 2 patienten kunnen hier veel baat bij hebben. Medicatie kan vermindert worden en soms wel helemaal gestopt. Raadpleeg altijd jouw huisarts wanneer je dit wilt doen.

4. Verbeterde humeur

De eerste week van het ketodieet valt het zwaarst, maar na deze periode zal je meer energie krijgen. Veel mensen die het ketodieet volgen vertellen dat ze beter in hun vel zitten en dus ook een beter humeur krijgen.

Onze ervaring met de Keto Revolutie

Nadelen vet eten en afvallen

Vet eten en afvallen is een combinatie die jarenlang als onmogelijk werd beschouwt. Ook wanneer we kijken naar het dagelijkse voedingsadvies van het RIVM, dan is het ketodieet precies het tegenovergestelde. Maar dat wist je waarschijnlijk al.

De dagelijks hoeveelheid vet lijkt ongebruikelijk hoog en dat vind je lichaam ook. Jouw lichaam is gewend minimaal 40 procent koolhydraten op een dag binnen te krijgen. Wanneer je dit totaal omgooit zal je klachten hiervan krijgen. Deze klachten houden alleen aan wanneer je in de overgangsfase zit.

Klachten die je kunt verwachten zijn:

 • vermoeidheid
 • stinkende adem
 • duizeligheid
 • honger
 • hoofdpijn
 • diarree
 • slecht slapen
 • misselijkheid

Om deze klachten tegen te gaan is genoeg water drinken en het eten van vezelrijke producten belangrijk. Eenmaal in een staat van ketose kunnen de voordelen beginnen. En dat merk je waarschijnlijk als eerste doordat je afvalt.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*