Antioxidanten, goed of slecht? – 5 Tips voor een gezond balans

Antioxidanten

Antioxidanten, de strijders tegen het kwaad!

Zo worden ze vaak beschreven door de voedselindustrie, maar klopt deze uitspraak wel. Er zijn veel artikelen te vinden die bevestigen dat antioxidanten goed voor je zijn, maar er zijn toch ook berichten dat deze juist slecht voor je zijn.

We duiken dieper in dit verhaal en hebben 5 tips voor je hoe jij ze kunt gebruiken voor zo’n gezond mogelijk resultaat.

Wat zijn antioxidanten

Allereerst wat zijn antioxidanten eigenlijk? Antioxidanten is een naam voor bepaalde vitamines, mineralen en andere stoffen.

Ze vechten tegen vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade brengen aan cellen en weefsels.

Vrije radicalen worden in verband gebracht met ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekte. Dus het is niet onlogisch dat antioxidanten als helden worden bestempeld.

“Antioxidanten houden je jong”

”Ze bestrijden kanker”

“Ze zijn goed voor je immuunsysteem”

En wie wilt er nou niet meer van dit soort goede stoffen? Je zou dus kunnen denken dat meer antioxidanten goed voor je is, maar helaas zo simpel is het niet.

De strijd van vrije radicalen

Alhoewel vrije radicalen agressieve stoffen zijn die kanker en hart- en vaatziektes kunnen veroorzaken hebben ze toch ook een positief werking.

Vrije radicalen zijn een belangrijk onderdeel in ons afweersysteem. Zo strijden ze tegen binnenkomende schadelijke bacteriën en dus zijn ze essentieel voor ons lichaam.

Te veel vrije radicalen aan de andere kant is ook niet goed. Te veel zonlicht, uitlaatgassen, sigarettenrook, ze kunnen zo veel vrije radicalen creëren dat je normale antioxidanten afweer er niet tegen bestand is.

In welke producten zitten antioxidanten?

Het is een fabel dat je antioxidanten alleen in fruit en groente kunt vinden. Alle planten produceren ze, dus je kunt ze ook vinden in bonen, noten, zaden en volkoren producten.

Antioxidanten

5 Tips voor een gezonde hoeveelheid antioxidanten

1. Probeer wat nieuws!

Uit meerdere studies blijkt dat mensen die veel verschillende soorten fruit en groenten eten het beste afweersysteem hebben. Wanneer je jezelf aan de schijf van 5 houdt en er lekker op los varieert zit je al een heel eind op de goede weg!

2. Vlees of geen vlees?

Voor een gezonde hoeveelheid antioxidanten, mag je dan vlees eten? Over het algemeen kun je gewoon vlees eten. Maar geoxideerd vlees bevat veel vrije radicalen.

Wanneer je een stukje vlees wilt eten zorg er dan voor dat deze dieren gras gevoed zijn. Vaak kun je dit zien aan het biologische keurmerk. Ook eieren met dit keurmerk zullen rijker bedeeld zijn en lager in vrije radicalen.

3. Slechte gewoontes in de prullenbak?

Het liefst wel natuurlijk! Maar als je echt niet zonder de zonnebank kunt of al meerdere keren geprobeerd hebt te stoppen met roken, zorg dan dat je voeding in orde is!

Eet gevarieerd groente en fruit. Minimaal 2 stukken fruit en 3 stukken groente op een dag. Wanneer je dit doet is je dagelijkse inname rijk aan antioxidaten.

Is dit een garantie dat je geen ziektes als kanker of één van de hart- en vaatziektes overhoudt aan deze slechte gewoontes, nee dat natuurlijk niet.

4. Toegevoegde antioxidanten

In 2000 ontstond de rage rondom deze ”gezonde” stof en de voedselindustrie sprong hier handig op in. Ze gebruikte deze rage en voegde de stof toe aan hun producten om zo een gezond imago te creëren.

Er bestaat geen enkele studie die aantoont dat toegevoegde antioxidanten gezond voor je zijn. Focus je op degene die in onbewerkt voedsel zitten, deze producten zijn gezond voor je, bewerkte producten niet.

5. Afvallen en supplementen slikken

Wanneer je sport om af te vallen (of om spieren op te bouwen) dan maak je vrije radicalen aan. Dit is een natuurlijk proces. Wanneer je na het sporten extra supplementen slikt die bomvol antioxidanten zitten dan verstoor je de natuurlijke balans. Het is zelfs mogelijk dat te veel antioxidanten het sporten en afvallen negatief beïnvloed.

Om de vrije radicalen te bestrijden die je produceert tijdens het sporten blijft de beste keuze om fruit en groente te eten. Zo blijft de balans gezond!

Feiten en fabels over antioxidanten

 1. Ze genezen kanker
  Fabel. Alhoewel antioxidanten een rol kunnen spelen bij het voorkomen van kanker kunnen ze kanker niet genezen. Voeding blijft voeding en is geen geneesmiddel.
 2. Ze zijn altijd goed voor je.
  Fabel. Er bestaat zoiets als te veel antioxidanten. In sommige onderzoeken bleek zelfs dat na het nemen van ”extra” antioxidanten de kans op kanker toenam. Zorg dus dat je het balans niet verstoort, dus niet te veel fruitdrankjes en vitaminepillen.
 3. Ze vertragen het verouderingsproces.
  Feit. Wanneer je over een lange periode te weinig antioxidanten binnenkrijgt versnel je het verouderingsproces. Andersom werkt de stelling helaas niet. Je blijft niet voor altijd jong als je veel antioxidanten binnenkrijgt.
 4. Ze verzorgen verbeterde vruchtbaarheid.
  Fabel. Alhoewel te weinig antioxidanten een negatief effect kunnen hebben op je vruchtbaarheid. Natuurlijk zijn er ook andere factoren die van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Maar door je voeding in orde te hebben zal je dit kunnen uitsluiten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*