Gezond broodbeleg en afvallen – Welke beleg is er?

gezond broodbeleg afvallen

Gezond broodbeleg om tijdens het afvallen te kunnen eten. Een lekker sneetje brood tijdens het afvallen moet geen enkel probleem zijn. Misschien kun je met gezond broodbeleg wel 2 sneetjes brood eten en ook nog eens afvallen!

In principe vinden wij dat er geen slechte of goede producten zijn. En dat het mogelijk moet zijn om alle producten te eten die je wilt. Er zit natuurlijk een kanttekening aan: hoeveel mag je dan van zo’n product eten?

Wanneer we chocopasta en gezond broodbeleg naast elkaar leggen kun je er natuurlijk vanuit gaan dat je van chocopasta minder mag eten dan van gezond broodbeleg. En wanneer je wilt afvallen is het misschien wel beter om chocopasta maar 1 keer per week te eten.

In grote lijnen markeren we gezond broodbeleg als ”gezond” wanneer deze vooral rijk zijn in antioxidanten, niet sterk bewerkt, rijk in eiwitten, laag in suiker, laag in zout en laag in verzadigde vetzuren zijn.

In deze lijst vind je mager, gezond broodbeleg die je kunt eten tijdens het afvallen. Vergeet niet dat wanneer je te veel ergens van eet dit nog steeds ervoor zorgt dat je te veel suikers binnenkrijgt.

Zo is fruit bijvoorbeeld ”gezond”, maar wanneer je alleen maar fruit op je brood eet krijg je nog steeds te veel suikers binnen en val je alsnog niet af.

12 Tips Gezond Broodbeleg voor het afvallen

1. Tonijnsalade

Tonijn is supergezond en kun je heel lekker zelf maken. In tonijn zitten nagenoeg geen koolhydraten en is laag in vet. Doordat deze rijk zijn in eiwitten is het ook een geweldig broodbeleg voor als je sport bij het afvallen.

Zelf tonijnsalade maken? Pak een blik tonijn op waterbasis en doe dit in een bakje samen met: een theelepel ketchup, provinciaalse kruiden en een paar druppeltjes citroensap.

2. Gegrilde aubergine en courgette

Aubergines en courgettes bevatten veel vitamines en zijn daarom supergezond. Daarnaast zitten er in vergelijking tot ander broodbeleg maar weinig suikers in en zijn ze rijk aan vezels.

Aubergines en courgettes als broodbeleg? Pak een kaasschaaf en snij de groente in plakjes. Gril in de pan met een paar druppeltjes olijfolie. Kruid naar wens met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden of peper en tijm.

gezond-broodbeleg-afvallen

3. Hüttenkäse met komkommer en zalm

Huttenkase is een pure kaas. En ja, deze kaas is in vergelijking met andere kazen laag in vet en rijk in eiwitten. Je kunt eindeloos combineren met huttenkase, zoet of hartig dat maakt niet zoveel uit.

Om de combi als gezond broodbeleg te bestempelen hebben we komkommer en zalm toegevoegd, heerlijke hap wanneer je aan het afvallen bent.

4. Kalkoenfilet

Wellicht zo in zijn eentje een beetje saai op je brood, maar hij hoort zeker thuis bij gezond broodbeleg. Vrijwel geen vetten en koolhydraten en rijk aan eiwitten maakt kalkoenfilet een topper in gezond broodbeleg.

variatietip: voeg een half gekookt eitje toe.

5. Zelfgemaakte Tzatziki

De meeste Tzatziki’s in de supermarkt zijn overgoten met olie en daarom ongezond.

Maar wanneer je Tzatziki zelf maakt kun je er een lekker en gezond broodbeleg van maken.

Pak 200 gram magere kwark en voeg hier komkommer naar wens aan toe. Pers 1 of 2 knoflookjes uit en voeg deze ook toe 2 druppeltjes olijfolie en voila!

6. Gekookt ei

Een gekookt ei is gezond broodbeleg voor tijdens het afvallen omdat deze laag in calorieën zijn. Het vetgehalte in eieren is niet laag, maar dit zijn wel gezonde vetten.

Lekker gezond broodbeleg is om een gekookte eitje te combineren met gegrilde aubergine en courgette, smullen!

7. Aardbeien

Fruit behoort wat ons betreft niet thuis in gezond broodbeleg voor tijdens het afvallen, maar voor aardbeien maken we een uitzondering.

Rood fruit zoals aardbeien zijn super gezond! En vallen wat betreft de suikers nog mee in vergelijking met andere soorten fruit. Ze zijn laag in calorieën en rijk in antioxidanten.

aardbeien

8. Rosbief

Rosbief is een prima broodbeleg voor tijdens het afvallen, maar het is wel een rood vlees en dus is het aan te raden dit alleen in kleine hoeveelheden te eten. Voedingscentrum adviseert maximaal 300 gram rood vlees te eten per week.

9. Slankie 20+ kaas

Kun je echt niet zonder kaas? Dan is slankie 20+ kaas wellicht iets voor jou.
Dit is de meest magere kaas met maar 10 gram vet per 100 gram.

Of deze kaas echt gezond is? Nee dat niet, maar wel de meest gezonde keuze wanneer je een plakje kaas op je brood wilt.

10. Rookvlees

Rookvlees is super mager en bevat bijna geen calorieen. Doordat de plakjes rookvlees ook niks wegen eet je hier dus niet veel van. Maar rookvlees is wel een rood vlees dus ook hier is een beperkte inname aan te raden.

11. Halvajam

Ja echt jam! Aardbeien jam of 4 vruchtenjam, deze jam is laag in calorieën en dus een prima broodbeleg voor wanneer je wilt afvallen. Hier geld wel dat er gezonder broodbeleg te vinden is, maar in de categorie jammen is dit de beste.

12. Vegan Filet Americain

De Vegan Filet Americain van de Vegatarische slager is een gezond broodbeleg om meerdere redenen.

  1. De orginele Filet Americain is een rauw vlees product die je beter kunt mijden.
  2. Rijk aan eiwitten
  3. Rijk aan vetten, maar over het algemeen gezonde vetten!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*