Minder Zout eten – 5 Tips die je vol kunt houden

minder zout eten tips

Je bent op zoek naar tips om minder zout te eten. 

Je wilt minder zout eten om een te hoge bloeddruk te verminderen of deze te voorkomen. Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekte. 

Minder zout eten is dus zeker aan te raden. 

Verlaag je bloeddruk met het DASH Dieet

– Een Dieet bedacht door arsten
– Uitgeroepen tot het beste dieet door ”Best Diets US News”

Hoe ga je minder zout eten? 
Volg deze 5 tips en je zult beduidend minder zout eten.

Hoeveel zout heb je nodig?

Vergeet niet, zout is niet slecht. Te veel zout is slecht. Je lichaam gebruikt zout om spieren samen te trekken, zenuwen te prikkelen en voor vochtregulatie.

Volwassen mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram per dag. Dit is ver boven de aanbevolen 6 gram per dag. (rapport RIVM)

De warme maaltijd levert het meeste zout (36%),
gevolgd door de lunch (31%)

10 Tips om minder zout te eten

Tip 1
Bijna al het zout dat we eten (80%) komt uit bewerkt voedsel. Brood, kaas, pizza’s, diepvriesmaaltijden en kant- en klaarmaaltijden. Minderen met 1 van deze producten is dan ook echt een aanrader. Helemaal geen kant- en klaarmaaltijden eten zou nog beter zijn.

 

Tip 2
Gebruik kruiden en andere smaakmakers! Er zijn ontzettend veel kruiden die je kunt gebruiken die zout overbodig maken. Denk eens aan chili, peper, citroensap, knoflook enzovoort. Probeer ook eens knoflook op het laatst bij je gerecht toe te voegen. Zo blijft de smaak pittiger.

Tip 3
Groentes braden i.p.v. koken
. Smaken blijven beter bewaard wanneer je braad. 

minder zout eten tips

Tip 4
Gebruik het DASH Dieet. Dit dieet is bedacht door artsen om je bloeddruk te verlagen. Het Dieet zijn prioriteit ligt op het verlagen van de zoutinname, maar als je wilt kun je er ook nog flink mee afvallen.

Tip 5
Koop de minder zout variant. Veel producten hebben tegenwoordig een verminderd zout alternatief. Boter, soepen, brood en zelfs zoutvaatjes. Zout blijft zout, maar in de vaatjes van Lo salt of Jozo is een deel natrium vervangen door kaliumzout. Als je een slechte nier of blaasfunctie hebt of je gebruikt ontstekingsremmers. Raadpleeg dan eerst je arts of je kunt overstappen op kaliumzout.

De snelste oplossing

De snelste manier om minder zout te eten is om minder bewerkte voedsel te eten. Zelf koken zonder dat je kant- en klaarpakken gebruikt. 

Verse producten van de lokale supermarkt zullen niet tot nauwelijks bewerkt zijn. Lees altijd de etiketten achterop het product. Hier kun je snel zien hoeveel zout erin zit. Zo kun je makkelijker kiezen voor het product met minder zout. 

Verlaag je bloeddruk met het DASH Dieet

– Een Dieet bedacht door arsten
– Uitgeroepen tot het beste dieet door ”Best Diets US News”

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*