Snel van je Spierpijn Af – 10 Tips

snel van spierpijn af

Je wilt snel van je spierpijn af?

Het was weer een tijdje geleden, maar je hebt je flink uitgesloofd tijdens je vorige training! Afgepeigerd en misschien wel met een voldaan gevoel stapte je onder de douche. Niet realiserende dat je de volgende dag wakker zou worden met ongelooflijke spierpijn!

Het klinkt misschien gek in de oren, maar wanneer je snel van je spierpijn af wilt komen kun je het beste weer je sportschoenen aantrekken en een lichte hersteltraining doen. Lichte activiteit is 1 van de meeste effectieve manieren om snel van je spierpijn af te komen. Maar er zijn ook andere Tips die ervoor zorgen dat je snel van je spierpijn af komt. Je vind ze hieronder!

 

1. Hersteltraining

Goed herstellen is net zo belangrijk als een training! Om snel van je spierpijn af te komen is actief herstel beter dan passief herstel. Met actief bedoelen we lichte activiteit. 

Lichte activiteit zorgt voor snellere toevoer van voedingstoffen naar de beschadigde spiercellen d.m.v een verhoogde bloedcirculatie. Daar worden je spieren beweeglijker van en dat maakt ze minder pijnlijk.

Hersteltraining kan je vrij eenvoudig uitvoeren. Een stukje fietsen of lopen kan al voldoende zijn. Als jouw spierpijn wat heviger is kan dezelfde training maar dan op veel lichtere intensiteit uitkomst bieden. 

snel van spierpijn af

2. Massage

Als je jouw vermoeide lichaam snel van spierpijn af wilt laten komen is een goede massage geen verkeerde keuze. Door de spieren te masseren verlaag je de spierspanning en dit verlicht de spierpijn. 

Een sportmassage kan ik je zeker aanraden. Een goede masseur weet precies hoe hij in de spieren moet kneden.

De keren dat ik bij een sportmasseur ben geweest liep ik de daaropvolgende dagen met flinke hoofdpijn. Dit komt omdat alle opgebouwde afvalstoffen in 1 keer je lichaam verlaten. Een regelmatige massage is daarom ook aan te bevelen, maar dit is natuurlijk wel prijzig. Je vriend of vriendin een aantal masseertrucjes leren is daarom geen verkeerd alternatief, toch 🙂 ?

 

3. Eiwitten

Eet voldoende eiwitten. Een veel gemaakte fout is te weinig eiwitten eten. 

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk in je spierherstel. Als je constant te weinig eiwitten binnenkrijgt dan herstellen je spieren niet goed genoeg voor je volgende training. 

Anders gezegd je benut je trainingen niet optimaal en je zult dus minder resultaat zien!

Genoeg eiwitten binnenkrijgen is behoorlijk lastig. En voordat je gelijk eiwitshakes gaat drinken moet je jouw eiwitinname verhogen uit je dieet. 

Hoe je dit precies doet lees je in ons artikel:
Hoe kom ik aan genoeg eiwitten – 27 Tips

 

4. Omega-3

In vette vis zoals zalm, makreel en kabeljauw vind je Omega-3. Maar ook in noten of spinazie vind je deze belangrijke voedingsstof. 

Omega-3 werkt ontstekingsremmend voor de beschadigde spieren. Wat ervoor zorgt dat jouw spieren sneller herstellen.

 

5. Drink veel water

Veel water drinken is misschien wel de makkelijkste tip om snel van je spierpijn af te komen. Water zorgt ervoor dat je afvalstoffen makkelijker uit je lichaam worden afgevoerd. Daarnaast zorgt water er ook voor dat voedingstoffen makkelijker getransporteerd worden. Voedingstoffen die je beschadigde spieren nodig hebben voor een goed spierherstel.

Dit is dus een goed moment om eindelijk eens die 2 liter water op een dag te drinken!

snel van spierpijn af

6. Stretchen

Het stretchen van spieren heeft geen bewezen effect op je spierherstel. Wanneer stretchen verkeerd wordt uitgevoerd heeft dit zelfs een nadelig effect op je spierkracht. 

Je kunt wel actief stretchen. Dit zijn uiterste lichaamshoudingen die je ook zou maken tijdens het sporten. Een been helemaal in je nek leggen hoeft dus echt niet!

Met actief stretchen houd je jouw lichaam in balans en kun je goed meten hoe ver je bent in je spierherstel. Als je nog steeds erg pijnlijke spieren hebt en je uiterste lichaamshouding bij lange na niet haalt, dan is een keer sporten overslaan geen slecht idee. 

 

7. Foam roller

Een foam roller is een van rubber gemaakte roller waar je jouw lichaam overheen rolt. Deze effectieve manier om je spieren te kneden is een geweldig alternatief op een massage krijgen.

Alhoewel een massage misschien wel lekkerder is! 😛 

snel van spierpijn af

8. Koud versus Warm

Je hoort het wel vaker een koud bad of douche na je training zou goed zijn om snel van je spierpijn af te komen. Echter lees je toch ook dat juist een warm bad goed zou zijn voor de ontspanning van je spieren.

Welke kun je nu het best gebruiken om snel van spierpijn af te komen?

Een koud bad of douche direct na je training kan voordelen opleveren voor je herstel. Dit komt door de verdeling van bloed in je lichaam. Wanneer je je grootste orgaan (de huid) koelt. Door het koud maken forceer je jouw lichaam meer aandacht te geven aan het vegetatieve stelsel. Dit stelsel zorgt voor de afvoer en toevoer van stoffen. Je spieren herstellen hier dus sneller van.

Een warme bad kun je later op de dag na je training nemen. Het rustgevende effect van een warme douche op je spieren zorgt voor ontspanning.

Persoonlijk ben ik voorstander van een afwisselende koude en warme douche tegelijkertijd. Hierdoor verlaag ik de temperatuur van mijn lichaam en geef ik tegelijkertijd versterk ik mijn bloedcirculatie doordat ik hem even kort hard laat schrikken.

 

9. Cooling down

Een goede cooling down is essentieel om alle opgebouwde melkzuren af te voeren. Spierpijn wordt op deze manier niet voorkomen, maar het heeft zeker effect op de mate van spierpijn. 

 

10. Slapen

Goed slapen is essentieel voor een goed herstel van het lichaam. Tijdens slapen herstellen veel functies zich binnen het lichaam. Zo wordt het hormoonniveau weer op peil gebracht die ook invloed heeft op je spierherstel.

Genoeg slapen is makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer je te vaak te weinig slaapt heeft dit zeer negatieve effecten op je gezondheid. 

Heb jij al langer last van slaaptekort dan is het mogelijk dat je een slaapprobleem hebt. Als je denkt dat je hier last van hebt, neem dan eens een kijkje bij het boek van William – Perfect Slapen in 7 Stappen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*