Stretchen goed of slecht? Wanneer moet je absoluut niet stretchen

stretchen goed of slecht

Is stretchen nu goed of slecht? Helaas is het niet zo zwart-wit. Maar er zijn zeker momenten wanneer je absoluut niet moet stretchen.

Veel sporters (waar ik ook 1 van was) stretchen voor het sporten en sommige ook na het sporten en zelfs om spierpijn tegen te gaan. Er werd je vroeger verteld dat stretchen goed voor je is, dat je jouw spieren ermee soepel houd. Maar is deze algemene kennis over stretchen wel echt zo voordelig voor je sportprestatie?

In een wetenschappelijk onderbouwd artikel dat ik schreef tijdens mijn studie kwam ik tot een schrikbarende conclusie. Het doel van mijn onderzoek was het vinden van betrouwbare methodes om sportblessures tegen tegen te gaan. En of de algemeen aangenomen methodes, opwarmen en stretchen hiertoe behoren.

Geen enkel recent wetenschappelijk artikel kan aantonen dat stretchen helpt tegen blessures en zelfs de meeste recente artikels geven aan dat sporters verminderde kracht en snelheid hebben wanneer zij stretch-oefeningen doen voor het sporten

Helpt stretchen tegen blessures?

Stretchen vlak voor het sporten heeft geen zin om blessures tegen te gaan. Een goede warming up van zo’n 15 minuten op maximaal 60 procent van je longvermogen is een veel betere methode¹.

sport blessure

Licht stretchen na het sporten of de avond voor de activiteit kan wel blessurepreventief werken². Meer uitleg daarover hieronder.

Tijdens een acute blessure is stretchen niet aan te raden. Dit zal meer schade doen dan herstel.  

Wanneer moet je absoluut niet stretchen?

De meeste sporters denken dat vlak voor het sporten stretchen helpt tegen blessures of spierpijn. Maar niks is minder waar. Stretch-oefeningen doen vlak voor het sporten heeft nadelig effecten wat juist kan resulteren in blessures.

Wanneer je voor het sporten gaat stretchen rek je jouw spieren op waardoor zij onnodig flexibel zijn wat een slechte invloed heeft op de kwaliteit van je beweging. Daarnaast ontstaat er een afname in spierkracht en snelheid van de beweging. Nadelige effecten die je als sporter niet graag ziet.

Wanneer je gaat voetballen, hardlopen, rugbyen, gymmen en ga zo maar door, is het raadzaam er toch maar twee keer over na te denken of het echt wel nodig is je been zo ver in je nek te leggen. 😛

stretchen goed of slecht

Toch kan stretchen voor het sporten in sommige takken van de sport een positief effect hebben op de sportprestatie. Alleen wanneer jij een sport beoefent waarbij een uiterste flexibiliteit van je lichaam vereist is kan dit positief zijn. Je kunt hierbij denken aan ballet, honkbal of speerwerpen.

Wanneer is stretchen goed voor je?

Wanneer je leniger wilt worden is stretchen absoluut een goed idee. Als het van belang is voor je sportprestatie is dit ook zeker aan te raden. Maar dit wist jij vast al.

Ook wanneer je de hele dag achter de laptop zit is het een goed idee om af en toe te stretchen. Je haalt op deze manier de spanning van de spieren af. Daarnaast bevorderd dit ook je mobiliteit. Een mobiel lichaam heeft trouwens de potentie snel en krachtig te zijn. Dus zeker een aanrader om af en toe uit die vastgeroeste houding te stappen.

Stretchen vermindert niet je spierpijn, maar wanneer je stretcht als je spierpijn hebt kun je wel heel goed luisteren naar je lichaam. Je komt er dan snel genoeg achter of je lichaam voldoende is herstelt of dat het beter is nog even te rusten voordat je er weer vol tegen aan gaat.

Conclusie

Is stretchen goed of slecht? Op sommige momenten kan dit positieve effecten hebben en op andere negatieve effecten. Timing en luisteren naar je lichaam is hierin essentieel. De algemene kennis hierover is helaas gedateerd en veelal zie je sporters vlak voor activiteit stretchen.

Wanneer slecht?

Stretchen vlak voor het sporten is slecht voor je wanneer je een sport beoefent waarbij geen uiterste lenigheid nodig is. Zo hoeft een hardloper geen extreem lange hamstrings te hebben, maar is dit voor een balletdanser(es) wel aan te raden. Vlak voor het sporten je lichaam in extreme houdingen krijgen die je niet gebruikt tijdens het sporten resulteert in een verminderde kracht en snelheid van de spieren. 

Wanneer goed?

Stretchen na het sporten kan positieve effecten hebben in blessurepreventie. Daarnaast is het ook een goede voorbereiding wanneer je dit de avond voor het sporten doet. Een lenig lichaam behouden is sowieso aan te raden, want een stijf lichaam moet compenseren om bewegingen te maken en dit levert juist blessures op. Een lenig lichaam kan overigens ook grote bewegingsuitslagen maken en heeft dus de mogelijkheid snel en krachtig te zijn.

Ook wanneer men lang in 1 houding zit of staat heeft stretchen een positief effect op de lichaamsontspanning. 

Al met al is een ontspannen lenig lichaam de sleutel in een goed functionerend sportief lichaam. Dus een aantal stretch-oefeningen doen door de dag heen is helemaal geen slecht idee. Zolang je dit maar niet vlak voor het sporten doet.

 

  1. Mark S. Kovacs, The Argument Against Static Stretching Before Sport and Physical Activity
  2. Knudson D, Stretching during warm-up: do we have enough evidence?

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*