Niet aankomen tijdens de feestdagen: 10 tips!

niet aankomen tijdens de feestdagen

Kerstontbijt, kerstbrunch, kerstdiner, kerstborrel, Oud & Nieuw, Nieuwjaarsborrel… De feestdagen kunnen lastig zijn voor mensen die niet willen aankomen. In dit blog deel ik 10 (gezonde) keuzes die ik zelf maak tijdens de feestdagen!

Als Personal Bodyplan Coach krijg ik momenteel veel vragen over de feestdagen. “Ik wil het graag gezellig hebben, maar ik wil niet gelijk 2 kilo aankomen tijdens de feestdagen. Heb jij nog tips?” 

Allereerst goed dat je hier nu al over nadenkt. Doordat je er nu al bewust mee bezig bent maak je eerder gezonde keuzes dan wanneer je dit op de dag zelf (lees: wanneer je met trek aan tafel zit) pas doet.

Niet al de tips doe ik geef zullen misschien bij jou passen. Vergeet niet dat jij jezelf het beste kent. Jij weet het beste wat voor jou werkt. Zie het als een recept: pik eruit wat je wilt en pas het waar nodig aan!

 

#1 Zoek gerechten die je lekker vindt en die passen bij jouw doel!

Lekker eten hoeft helemaal niet slecht te zijn! Ga opzoek naar gerechten die jij lekker vindt, maar die wel passen bij jouw doel.

Zelf vind ik bijvoorbeeld carpaccio, zalm, sliptong of varkenshaas echt heerlijk en deze producten zijn ook nog eens onwijs rijk aan eiwitten en vis aan gezonde vetten! Denk ook aan bijvoorbeeld een soepje vooraf of gevulde champignons / eitjes als hapje.  

Ook wanneer jij zelf het eten niet maakt, kun je er bewust voor kiezen om van de gezonde producten die je op tafel ziet (die je lekker vindt) meer te eten. 

 

#2 Geef het lekkers op tafel een cijfer!

Wat ik vaak doe wanneer er een hoop lekkers op tafel wordt gezet is nagaan wat voor cijfer ik het lekkers zou geven (cijfer 1 – 10).

Camembert is voor mij zeker een 9, terwijl een gevulde koek voor mij maar een 6 waardig is. Vind je dat stokbrood echt zo lekker of kijk je meer uit naar het hoofdgerecht? Ik maak hier altijd bewuste (en gezonde) keuzes in.

Je hoeft niet alles te eten wat op tafel wordt gezet! Ik neem de lager beoordeelde producten niet of ik neem er in ieder geval minder van. Mijn vriendinnen kennen mij niet anders dan dat ik graag deel! 

niet aankomen tijdens de feestdagen

 

#3 Eet de dag ervoor en de dag erna extra gezond!

Wanneer jij niet wilt aankomen tijdens de feestdagen, zullen het vooral de kcal zijn waar jij je druk om maakt. Weet dat je jouw caloriebudget niet zo strikt per dag hoeft te nemen. Als ik op zaterdagavond pizza heb gegeten en wijn heb gedronken, dan zorg ik dat ik de dag daarna wat lager in mijn caloriebudget uitkom. Zodoende gun ik mijn lichaam ook de tijd om al het eten van de avond ervoor te verwerken. Dit wordt ook wel een balans dag genoemd.

Uiteraard bedoel ik niet dat je jezelf deze dag uit moet hongeren, want je lichaam heeft nog steeds voedingsstoffen nodig. Maar je lichaam kan best een dag zonder koek of snoep.

Het gaat in mijn ogen allemaal om balans en bewuste keuzes. Dat het niet EN EN wordt. Maar nooit meer patat of gezellige etentjes met vrienden is niet realistisch. Dat kun je nooit de rest van je leven vol blijven houden en we zijn natuurlijk opzoek naar een blijvende gezonde levensstijl!

 

#4 Zet kleinere borden op tafel!

Dit is een tip die ik van Personal Bodyplan geleerd heb! Hoe groter de borden, hoe meer je eet. We zijn bij grote borden namelijk sneller geneigd veel op te scheppen. Daarnaast lijkt ook gezichtsbedrog een rol hierin te spelen. Bij een gelijke hoeveelheid eten, lijkt dit op een groot bord veel minder dan op een kleiner bord!

 

#5 Wees actief!

Gezelligheid tijdens de feestdagen hoeft niet alleen uit eten te bestaan. Hoe lekker is het om een wandeling over het strand te maken of om een leuke activiteit te plannen! 

 

#6 Schep de borden op in de keuken

Wanneer je de borden in de keuken opschept kun je van te voren bepalen hoeveel je wilt eten. Wanneer er schalen op tafel staan ben je sneller geneigd nog een 2e keer op de scheppen. Daarnaast kan het nog extra leuk zijn ook om het gerecht mooi op te dienen!

 

#7 Zet producten die je niet wilt eten ver bij je vandaan op tafel!

Wanneer je weinig moeite moet doen voor eten dan ga je er automatisch meer van eten. Wanneer er chocoladekruidnootjes voor mijn neus staan, reken maar dat dat bakje dan binnen no time leeg is. Herken je dat?
Wanneer je dit eigenlijk niet wilt, zet het bakje dan aan de andere kant van de tafel. Net dat kleine beetje extra moeite

niet aankomen tijdens de feestdagen

 

#8 Stop als je vol zit!

Oké dit klinkt echt als een hele logische. Maar hoe vaak ik niet bij een etentje weg ben gegaan met gewoon buikpijn van het vele eten.. 

Luister goed naar je lichaam. Heb je echt nog trek?

 

#9 Eet rustig en geniet van het eten!

Je maag heeft tijd nodig om te bepalen of hij vol zit en het gevoel van verzadiging komt zodoende ook pas geleidelijk tot stand. Probeer je eten goed te kauwen zodat je je eten makkelijker verteert.

Hoogstwaarschijnlijk  geniet je hierdoor alleen nog maar meer van de maaltijd!

 

#10 Focus je op de persoon met het “beste” eetgedrag

Onbewust zijn we geneigd om het eetgedrag van de andere mensen aan tafel te kopiëren. Zelf zou je misschien niet zo snel voor een 2e stuk tiramisu gaan, maar als je dit anderen ziet doen wordt de verleiding opeens toch wel erg groot. Waarschijnlijk ken jij de mensen die tijdens de feestdagen bij jou aan tafel zitten goed en weet jij ook wie er de meest gezonde keuzes maakt. Focus je op op het eetpatroon van die persoon! 

 

#BONUS TIP: Voel je niet schuldig!

Vergeet niet dat de feestdagen maar enkele dagen van het jaar zijn. Enkele dagen van de 365 dagen die we krijgen. Wanneer jij het grote geheel op orde hebt is het helemaal geen probleem om tijdens de feestdagen wat minder gezond te eten! Wees vooral ook niet te streng voor jezelf, want het zou zonde zijn als je vergeet te genieten!

Iedereen hele fijne feestdagen gewenst! En heb jij nog tips omtrent ‘niet aankomen tijdens de feestdagen’ deel ze dan vooral met ons!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*