Wat is AMRAP? 2 Voorbeeld Workouts

AMRAP

In een AMRAP Workout kun je alles geven wat je hebt! Ben je gek op hoge intensiteit workouts zoals, Crossfit en HIIT? Dan is AMRAP zeker iets voor jou!

Wat is AMRAP?

AMRAP staat voor as many reps/rounds as possible en is krachttraining op zeer hoge intensiteit. Het is de bedoeling om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk herhalingen of rondes te behalen. Aan de hand van deze score kun je meten hoe fit je bent.

 

Het doel met AMRAP

In een AMRAP Workout draait het om fitter en sterker worden. Omdat je op hoge intensiteit traint kun je de oefeningen niet met een maximaal gewicht uitvoeren. Dat is fysiek te zwaar en zorgt ook nog eens voor blessures.

Spieropbouw kan dus niet je doel zijn. Als je droog wilt trainen kan ik je wel aanraden na je krachttraining een AMRAP workout te pakken. Zo doe je aan spieropbouw en eindig je met een hoge intensiteit training waarmee je vet verlies hebt.

 

Hoe lang duurt een Workout?

AMRAP Workouts hebben geen vaste tijd. Je kunt workouts van 2 minuten hebben, maar ook van 20 minuten. Het heeft met de intensiteit van de workout te maken hoe lang de maker van de workout denkt dat deze dan moet duren.

 

Waarom AMRAP?

AMRAP is een gevarieerde workout. Doordat je veel verschillende oefeningen doet in een korte tijd kunnen deze bijna niet saai worden. Er is overigens helemaal geen tijd hierbij stil te staan. 

Daarnaast is AMRAP goed voor de algehele fitheid van je lichaam. Dit komt doordat je alle drie de energiesystemen behoorlijk aanspreekt tijdens deze workout.

Zo spreek je je korte krachtige systeem (fosfaten systeem) aan wanneer je een korte sprint of snelle jumps maakt. Het anaerobe systeem waarbij je geen zuurstof verbruikt in de eerste minuut van hoge intensiteit. En als laatst je anaerobe systeem, dit systeem in je lichaam werkt op zuurstof en hiermee kun je de langere workouts op hoge intensiteit volhouden.

 

Is AMRAP hetzelfde als HIIT?

Nee, het grote verschil tussen AMRAP en HIIT is dat bij HIIT er meer rust tussen de oefeningen is gegeven. Dit is zodat je daarna dan op nog een hogere intensiteit kunt trainen. Bij AMRAP ga je meestal in 1 keer achter elkaar door. Zo kun je de langere workouts van zo’n 20 minuten zien als krachttraining en cardio in 1.

 2 Voorbeeld Workouts

AB BURNER

10 minuten

  • 20 sit ups
  • 20 leg lifts
  • 45 second plank

 

TOTAL BODY

10 minuten

  • 10 burpees
  • 20 lunges
  • 45 second plank
  • 10 push ups
  • 20 air squats

Hoe maak je je eigen AMRAP Workout?

Je kunt uiteraard beginnen met 1 van de workouts hierboven. Ook hebben wij een e-book geschreven hoe je krachttraining thuis kunt doen. In dit e-book vind je een combinatie van krachttraining, crossfit, EMOM en AMRAP. Zo kun je overal zonder gym gewoon fit worden. 

Maar je kunt ook eens proberen een paar van je favoriete workouts achter elkaar te zetten en hier een vaste tijd aan te koppelen. Onthoud wel dat de kwaliteit van de oefening altijd belangrijker is dan de kwantiteit. Zo blijf je blessurevrij trainen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*