4 Nadelen – Te veel Eiwitten eten en hoe je het voorkomt

te veel eiwitten eten

Eiwitten zijn essentieel voor ieder lichaam. Het zijn de bouwstenen van je lichaam, het zijn voedingstoffen en regelen veel belangrijke processen in het lichaam. Je zou bijna zeggen des te meer hoe beter. Maar er bestaat toch zoiets als te veel eiwitten eten.

In dit artikel laten we je de 10 nadelen zien van te veel eiwitten eten. Heb jij een eiwitrijk dieet en of neem jij eiwitshakes om zo je eiwitinname te verhogen? Let er dan op dat je niet meer eiwitten eet dan dat je lichaam nodig heeft.

1. Je nieren draaien overuren

Je nieren verwijderen afvalstoffen uit het lichaam door uitscheiding via urine. Wanneer je te veel eiwitten eet krijg je ook meer binnen van het bijproduct stikstof binnen. Je nieren moeten dan extra hard werken om dit te verwerken. Genoeg water drinken is belangrijk, maar ook weer niet te veel. Gewoon 1,5 tot 2 liter water op een dag. De meeste mensen redden deze hoeveelheid niet. Dus belangrijk om je hier ook op te focussen wanneer je extra eiwitten eet.

2. Aankomen

Voor sommige mensen een belangrijk nadeel om ervoor te zorgen dat ze niet te veel eiwitten eten: Aankomen.

Eiwitten zijn net zoals andere macro-voedingstoffen energiebronnen. Je lichaam verbruikt als eerst koolhydraten en vervolgens eiwitten en dan pas vetten. Eiwitten worden gebruikt om de hersenen aan te sturen en als bouwstoffen van het lichaam en dus ook als energiebron. Wanneer je hier dus te veel van eet zal je calorie-inname hoger worden en zal je dus aankomen.

3. Eiwitten-gekte

Tegenwoordig is ieder voedingsplan (dieet) afgestemd op eiwitten. Vaak omdat de 1.8 gram per kilogram gewicht eiwitten voor beginnende sporters moeilijk te halen is. De focus ligt dus vooral hier op. Het nadeel van deze focus op eiwitten eten is dat men vergeet genoeg koolhydraten, vetten, mineralen en vitamines te eten. Alleen door genoeg macro’s en micro’s te eten zorg je ervoor dat je lichaam fit en gezond is. Over het algemeen werkt de verhouding 25% eiwitten, 25% vetten en 50% koolhydraten voor de meeste sporters. Maar iedereen is anders en als je meer of minder sport kan deze verhouding anders zijn. Voor een preciezer plan kun je een kijkje nemen bij 1 van onze populaire sportprogramma’s.

4. Ketose-adem

Wanneer je meer eiwitten eet en minder koolhydraten verbrand je lichaam vooral eiwitten en vet. Het verbranden van vet gebeurd wanneer je lichaam in een staat van ketose is. Er zijn hier zelfs diëten op gebaseerd. Je ontkomt er niet aan dat je adem gaat stinken. Deze aceton lucht komt van binnen je lichaam en ruikt een beetje naar oude eieren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*