Wanneer Eten en Drinken om optimaal te sporten

wanneer eten drinken sporten (1)

Wanneer kun je het beste eten en drinken om optimaal te kunnen presteren tijdens het sporten? Om alles uit je sport te kunnen halen of je nu aan krachttraining, hardlopen, voetbal of een andere sport doet is het belangrijk je lichaam voor te bereiden. Wanneer je precies eet of drinkt heeft invloed op je sportprestatie. Het inplannen van je eten en drinken is dus helemaal niet zo gek om goed voorbereid te gaan sporten.

In dit artikel leggen we je uit wanneer en wat je het beste kunt eten en drinken om optimaal te kunnen sporten.

Eten en drinken voor het sporten

Tot 2 uur voor het sporten kun je een grote maaltijd eten. Ook is het belangrijk minimaal een halve liter water te hebben gedronken voordat je gaat sporten.

Je kunt het beste een maaltijd eten met hoogwaardige koolhydraten. Dus volkoren pasta, brood of zilvervlies rijst. Dit in combinatie met groente en fruit is een goede maaltijd voor het sporten. Ons advies is om geen vlees van te voren te eten, omdat dierlijke vetten de bloedbaan kunnen vernauwen. En dit belemmert je sporten uiteraard.

bloedstroom-vegetarisch

Eten en drinken vlak voor het sporten

Wanneer je er niet aan ontkomt vlak voor het sporten te eten, eet dan een kleine maaltijd. Deze kleine maaltijd moet voornamelijk bestaan uit snelle koolhydraten. Als je vlak voor het sporten een maaltijd eet rijk aan vetten en vezels krijg je last van je maag. Dit komt omdat het verteren van deze voedingstoffen langzaam gaat.

Snack of kleine maaltijd

Een stuk fruit als een appel of een banaan is een prima kleine maaltijd vlak voor het sporten. Ook kun je een volkoren boterham eten met jam.

Tijdens het sporten kun je het beste in kleine hoeveelheden water drinken. Voel je dat je in een dip zit dan kan een sportdrankje helpen, in een sportdrankje zitten echter wel heel veel calorieën. Wanneer je met droogtrainen of afvallen bezig bent is het waarschijnlijk geen goed idee een sportdrankje te drinken.

Eten en drinken na het sporten

Na het sporten kun je gewoon een ‘normale’ maaltijd eten. Zo’n normale maaltijd is natuurlijk geen pizza, patat of ander sterk bewerkt voedsel. Een eiwitrijke maaltijd zou een perfecte pre workout maaltijd zijn.

Na het sporten heeft je lichaam alle voedingstoffen nodig. Dus ja, ook de koolhydraten waar je misschien wel zuinig aan mee doet. Je lichaam schreeuwt namelijk om al deze stoffen omdat jij ze zojuist hebt opgemaakt. Alleen door (gezonde) voeding te eten en drinken na het sporten heeft je lichaam de kracht om zichzelf te herstellen.

Eiwitrijke voeding

Ook zal je lichaam extra behoefte hebben eiwitten. Vandaar dat een eiwitrijke maaltijd het goed doet na het sporten. Wellicht heb jij na deze maaltijd nog steeds te weinig eiwitten om goed te kunnen herstellen. Extra eiwitten drinken door middel van eiwitshakes zou dus een oplossing kunnen zijn. In het artikel wel of geen eiwitshakes ontdek je of jij eiwitshakes nodig hebt als aanvulling.

Sporten zonder eten om zo snel af te vallen

Zonder te eten is sporten geen goed idee. Je lichaam heeft voedingstoffen nodig om te kunnen functioneren. Je hersenen moeten aangestuurd worden en je primaire organen gebruiken energie om hun werk te kunnen doen. Wanneer je niet eet of drinkt voor het sporten loop je het gevaar flauw te vallen of erger, onherstelbare schade aan te richten. Daarbij komt ook nog eens dat je lichaam energie gaat los maken door spieren af te breken, spieren die je nodig hebt om je energieverbruik hoog te houden. Dit hoge energieverbruik zorgt juist ervoor dat je afvalt. Je werkt jezelf dus tegen om zonder eten of drinken te sporten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*