Wel of Geen Eiwitshake nemen? Voordelen Vs. Nadelen

wel of geen eiwitshake

Wel of geen eiwitshake nemen na het sporten? Een veel gestelde vraag en dus logisch dat je hierover twijfelt. Veel sporters zweren bij een eiwitshake, toch weten er maar weinig de voor- en nadelen, en vanaf wanneer ze een shake moet nemen om zo een optimaal resultaat te bereiken.

In dit artikel ontdek jij of je wel of geen eiwitshake moet nemen. En welke dan precies!

wel of geen eiwitshake

Veel gestelde vragen rondom eiwitshakes ook wel proteïneshakes die we in dit artikel voor je gaan beantwoorden.

  • Wel of geen eiwitshake nemen?
  • Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van een eiwitshake?
  • Zijn eiwitshakes dikmakers?
  • Hoeveel eiwitshakes per dag?
  • Welke eiwitshakes zijn geschikt voor mij?
  • Waarmee kun je een eiwitshake het beste maken, melk of water?

De nadelen van een eiwitshake

Door alle positieve verhalen rondom eiwitshakes kun je bijna vergeten dat er ook nadelen aan zitten. Als we beter gaan kijken naar de inhoud van zo’n eiwitshake kun je jezelf serieus afvragen of dit wel een goede toevoeging is.

1.Toegevoegde troep

Eiwitshakes kun je vinden in allerlei smaakjes. Deze smaakjes worden gemaakt door toegevoegde smaakstoffen en kleurstoffen. Dit zijn over het algemeen geraffineerde suikers en daar hoef je er niet te veel van binnen te krijgen.

2. Ontbrekende micro’s

Wanneer je een eiwitshake neemt wil je uiteraard eiwitten binnen krijgen. En daar werken ze perfect voor. Eiwitten heb je nodig voor spieropbouw en om je lichaam fit te houden.

Maar daar heb je niet alleen eiwitten voor nodig. Je hebt nog zoveel meer nodig om fit en sterk te worden. En dit zit niet in een eiwitshake!

In eiwitshakes zitten geen micronutrienten, zoals vitamine, mineralen en antioxidanten.

Het nadeel van een eiwitshake om snel je eiwitinname op niveau te krijgen is dat je jouw micro’s vergeet. Zorg er dus voor dat je eerst eiwitrijke recepten eet voordat je aan eiwitshakes begint.

genoeg eiwitten

3. Te veel eiwitten ongezond

Te veel eiwitten zijn ongezond. Net zoals bijna alle producten waar je ”te” voor zet.

Wanneer je te veel eiwitten eet wordt het lastiger voor je nieren om de bijproducten zoals stikstof af te breken. Bij een normale hoeveelheid plas je dit gewoon uit, maar bij te veel kunnen je nieren beschadigt raken.

4. Eiwitshakes kosten geld

Uiteraard kosten eiwitshakes geld. En dit is natuurlijk geen probleem als het echt zijn meerwaarde oplevert. Maar als jij beter nog even kunt wachten met het nemen hiervan is het natuurlijk zonde geld. Lees dus snel verder om erachter komen of jij wel of geen eiwitshake moet nemen!

De voordelen van eiwitshakes

Wanneer je regelmatig sport en je lichaam zeker wat sneller mag herstellen kunnen eiwitshakes voordelen voor jou geven.

1. Eenvoudig je eiwitinname verhogen

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en heb je nodig om je spieren te laten herstellen na het sporten.

Genoeg eiwitten halen uit je voeding kan knap lastig zijn. Het begint allemaal met onderzoek doen naar welke producten rijk zijn aan eiwitten. Zorg ervoor dat je dit eerst in orde hebt, zo zorg je ervoor dat je ook genoeg micronutriënten binnen krijgt die eiwitshakes niet hebben.

Doe je dit al? Dan kun je eiwitshakes gebruiken om eenvoudig je eiwitinname te verhogen.

2. Snelle eiwitten

In de meeste eiwitshakes zitten Whey eiwitten. Dit kun je ook wel snelle eiwitten noemen. Whey zorgt voor een snelle verhoging van de aminozuren in je bloed en daarmee krijg je dus snel eiwitten naar de beschadigde spieren.

Klein nadeeltje aan deze snelle eiwitten is dat deze dus ook snel weer verbruikt zijn. En dat voor langdurig herstel je ook caseine eiwitten nodig hebt. Caseine eiwitten vind je vooral in melkproducten.

Zijn eiwitshakes dikmakers?

Dat hoeft niet, maar is zeker mogelijk! Eiwitshakes zijn alleen dikmakers wanneer je hierdoor een calorieoverschot bereikt.

In eiwitshakes zitten vooral eiwitten en waarschijnlijk een heel klein beetje aan andere macro’s. Deze voedingstoffen tellen ook gewoon als calorieën. Dus wanneer je wilt afvallen of droog trainen en erover nadenkt om wel of geen eiwitshakes te nemen. Zorg er dan voor dat je onder je caloriebudget blijft.

Ook kun je natuurlijk je caloriebudget verhogen om zo eronder te blijven. Dit doe je het beste met krachttraining, want spieren verbranden immers energie/calorieën.

Wel of geen eiwitshake nemen

Nu je de waarheid weet over eiwitshakes kun je voor jezelf bepalen of je wel of geen eiwitshake kunt toevoegen.

Kun je ”JA” beantwoorden op onderstaande vragen dan zijn eiwitshakes een goede toevoeging en levert het jouw voordelen op.

  1. Doe ik er al alles aan om genoeg eiwitten binnen te krijgen via mijn ”normale” voeding en krijg ik nog steeds te weinig eiwitten binnen?
  2. Krijg ik voldoende micronutriënten binnen?
  3. Krijg ik genoeg caseïne eiwitten binnen voor langdurig herstel?
  4. Mijn doel is afvallen of droog trainen, heb ik nog steeds een calorietekort na het nemen van een eiwitshake?

De 4 Beste Eiwitshakes

Eiwitshakes vind je in allerlei verschillende potten. Er zijn er inmiddels zoveel op de markt dat het logisch is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit zijn de 4 beste eiwitshakes om eenvoudig je eiwitinname te verhogen. Dit zijn eiwitshakes die wij zelf hebben geprobeerd of door andere sporters zijn aangeraden.

1. Whey Perfection – Body & Fit

Whey Perfection

PRIJS 15,85 Per Kilo

De prijs kwaliteit verhouding van Whey Perfection is geweldig. Je krijgt ontzettend veel eiwitten voor de beste prijs. Daarom staat die ook op nummer 1 en is ook één van onze persoonlijk favorieten.

2. Whey Protein – Bodylab

bodylab-whey-protein-2kg-banana_1

PRIJS 12,50 Per Kilo

Een welverdiende tweede plek voor de Whey Protein van Bodylab. De keuze in smaken is iets minder dan de nummer 1, maar de prijs kwaliteit verhouding is geweldig. Ook krijgt die ”maar” een tweede plek omdat de vetten iets hoger liggen.

3. Isolaat Perfection – Body & Fit

Isolaat perfection

PRIJS 16,23 Per Kilo

Veel zuivere Whey Isolaat eiwitten voor een een geweldige prijs. Daarnaast zitten er haast geen koolhydraten en vetten in. Dit zie je ook terug in de calorieën per inname, want dit is maar 99 calorieen. Een geweldige optie als je dus wilt afvallen of droog trainen.

4. Impact Whey – My Protein

impact-whey-my-protein

PRIJS 21,99 Per Kilo

De prijs van Impact Whey eiwitshake ligt wat ons betreft iets aan de hoge kant en ook vinden we dat de vetten per 100 gram iets lager mogen zijn. Toch zijn er veel goede ervaringen met deze eiwitshake en daarom krijgt die van ons de vierde plek.

Hoeveel eiwitshakes per dag?

Allereerst is het belangrijk te weten hoeveel eiwitten je per dag moet binnenkrijgen. Zo geld voor krachttraining/sporten een minimale inname van 1,6 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar het zou beter zijn als het lukt richting de 2 gram per kilogram lichaamsgewicht te gaan.

Nadat je hebt berekent hoeveel eiwitten je uit ”normaal” voedsel haalt weet je jouw eiwittekort. Aan de hand hiervan weet je hoeveel eiwitshakes je per dag moet nemen.

Normaal gesproken is het zo dat 1 scoop voor zon 23-30 gram eiwit staat. Kom jij dus per dag 50 gram eiwitten tekort. Dan kun je 2 eiwitshakes per dag nemen. Op sportdagen, maar ook op rustdagen. Op rustdagen herstelt je lichaam zich dus niet vergeten dan ook je eiwitshakes te nemen.

Eiwitshake met water of met melk?

Een eiwitshake met melk is wat ons betreft stukken lekkerder dan met water. Helemaal wanneer je er ook een stukje fruit in gooit en door de blender alles haalt. Dan heb je gewoon een soort milkshake. Daarnaast zijn de caseïne-eiwitten die in melk zitten een goede aanvulling op je maaltijd.

Maar wanneer je aan het afvallen of droog trainen bent en je moet al je best doen om onder je caloriebudget te blijven dan is een eiwitshake met water de slankere optie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*