Actief herstel – 6 Voorbeelden voor een Snel Herstel

actief herstel

Actief herstel is een goede manier om je lichaam sterk en vitaal te maken zodat je er weer tegenaan kunt in je volgende training. Actief herstel kan ook nog eens hartstikke leuk zijn. Ontdek in dit blog hoe je dit doet. 

Wat is actief herstel en waarom is het belangrijk?

Actief herstel heeft als hoofddoel om de spieren (sneller) te laten herstellen. Dit doormiddel van activiteiten die niet als belastend voor de spieren worden ervaren. Rustige activiteit dus.

Doordat het lichaam rustig in beweging is wordt er wat extra bloed door het lichaam gepompt en dit is goed voor het afvoeren van afvalstoffen. Het kan dus ook zo zijn dat je spierpijn hierdoor minder wordt. 

Naast dat het goed voor je spieren is creëer je ook weer een extra beweegmoment en zodoende een hogere verbranding van kcal.  

 

Voorbeelden actief herstel

Buiten

#1 Wandelen

Op mijn niet-trainingsdagen ga ik vaak buiten wandelen. Soms lekker door bos, maar meestal gewoon door de wijk heen. Vaak zet ik hier een podcast of lekker muziekje bij op waardoor ik het als erg ontspannen ervaar. Probeer minimaal 30 minuten te wandelen voor een positief effect. 

#2 Fietsen

Hierbij hebben we het niet over lange tochten wielrennen, want dit is uiteraard wel erg belastend voor je spieren. Maar een aantal kilometers rustig fietsen door de natuur is goed voor je herstel en ook nog eens lekker voor de neus! Daarnaast is iets vaker de fiets pakken ook nog eens goed voor het milieu.

#3 Joggen

Nu denk je misschien Joggen dat is toch een training op zich, maar wanneer je gaat snelwandelen of rustig gaat joggen kun je deze vorm ook als actief herstel zien. Push jezelf vooral niet te veel en neem lekker veel rust. 

actief herstel

Binnen

#4 Zwemmen

Tijdens zwemmen spreek je alle spiergroepen aan, zonder dat je je gewrichten te veel belast. Wanneer je in rustig tempo baantjes trekt werkt dit dus fantastisch als actief herstel.

#5 Online Yoga Les

Yoga zelf is geen herstel training, want yoga kan behoorlijk zwaar zijn. Maar over het algemeen zijn alle lessen yoga gebaseerd op het in balans brengen van de lichaam en geest. Pak dus een rustige les en laat je meenemen!

Nieuw met Yoga? Leer hier stap voor stap Yoga in 9 lessen. Ook al ben je totaal niet lenig.

# 6 Foam Roller

Een foam roller behoort thuis in de fitnessmaterialen en is handig voorwerp om je spieren mee los te maken. 

Je rolt met je lichaamsgewicht over de rol en masseert op deze manier je spieren. 

Wat kun je nog meer doen om snel te herstellen?

Naast genoeg beweging kan gezonde voeding niet ontbreken voor een goed herstel.

Eiwitten, vitamines en mineralen zijn essentiële ingrediënten voor je herstel. Een goede balans in je voedselinname is de sleutel voor een energierijk lichaam en dat tegelijkertijd ook snel herstelt van zijn training. 

Hulp nodig met je voeding of training? Bianca is personal coach waarbij je je gemakkelijk kunt aanmelden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*