Het verschil tussen langzame en snelle eiwitten

langzame en snelle eiwitten

Wat is nu het verschil tussen langzame en snelle eiwitten? En in welke producten kunnen we deze vinden? De meeste mensen zijn bekend met langzame en snelle koolhydraten, maar weten niet dat dit onderscheid bij eiwitten er ook is. Zo is het dus ook belangrijk te weten wanneer je langzame en wanneer je snelle eiwitten eet. Helemaal wanneer je aan krachttraining doet.

Wat zijn snelle eiwitten?

Snelle eiwitten worden vrijwel meteen door je lichaam opgenomen. Binnen 1 a 2 uur heeft je lichaam ze verteerd en hebben zij hun doel voltooid. Voornamelijk worden snelle eiwitten gegeten om snel de eiwitwaardes te verhogen. Maar ook zijn snelle eiwitten populair onder sporters. Direct na het sporten is het belangrijk dat het lichaam genoeg eiwitten in huis heeft om de spieren te herstellen. Het innemen van snelle eiwitten zorgt ervoor dat er genoeg eiwitten zijn, zodat er snel spierherstel mogelijk is.

Snelle eiwitten vind je in soja-producten. Daarnaast zijn de snelste eiwitten whey-eiwitten (wei-eiwitten). De whey-eiwit is vooral bekend door de eiwitshakes die door sporters gedronken wordt. Je kunt ook Whey-eiwit in kleine hoeveelheden vinden in kazen en yoghurt. Wil je dus snel je eiwitwaardes verhogen, dan kun je dit het beste doen met een eiwitshake.

Wil je erachter komen of eiwitshakes een goede toevoeging zijn aan jouw dieet? In het artikel ”wel of geen eiwitshake nemen” kom je erachter!

langzame en snelle eiwitten

Wat zijn Whey-eiwitten?

Whey-eiwit is een natuurlijk bijproduct dat ontstaat tijdens het produceren van kaas. Het is dus een melkproduct.

Koeienmelk bestaat voor 80% uit caseïne-eiwit en voor 20% uit whey-eiwit. Kaas wordt alleen gemaakt van caseïne-eiwit. Het bijproduct whey-eiwit werd vroeger nog weggegooid. Toen men tot de ontdekking kwam dat whey een hoge biologische eiwitwaarde heeft duurde het niet lang totdat deze stof gebruikt werd in de sportwereld.

Bestaan er nog verschillende Whey-eiwitten?

Whey-eiwit is Whey-eiwit, maar er bestaat wel verschil in welke concentraties je ze vind.

  • Concentraat – bestaat voor zo’n 75 tot 80% uit whey-eiwit, de overige zijn vetten en koolhydraten.
  • Isolaat – bestaat voor ongeveer 90% uit whey-eiwit. Wanneer je aan krachttraining doet en ook wilt afvallen dan is deze vorm ideaal, omdat er weinig overige stoffen zijn.
  • Hydrolysaat – is de puurste vorm van whey-eiwit. De eiwitten worden razendsnel opgenomen in je lichaam waardoor je eiwitwaardes snel aangevuld zijn. Dit type eiwit is alleen aan te raden voor topsporters.

Wat zijn langzame eiwitten

Langzame eiwitten zijn caseïne-eiwitten. Caseïne-eiwit is een melkproduct en je lichaam doet er zo’n 7 a 8 uur over om het op te nemen. Dit komt omdat caseïne klontert in je maag en er dus langer over doet om verteerd te worden. Daarbij worden de aminozuren van caseïne over een langere periode vrijgegeven aan je lichaam.

Caseïne eiwit vind je vooral in melkproducten zoals kwark en yoghurt. Daarnaast vind je ze ook terug in het eiwit van een ei. Er bestaan ook caseïne eiwitshakes. Deze neem je vooral voor het slapengaan om zo tijdens je nachtrust optimaal spierherstel te hebben.

Waarom je langzame en snelle eiwitten moet eten

Je lichaam heeft eiwitten nodig om te kunnen herstellen. Dit is waarschijnlijk de voornaamste reden waarom jij extra eiwitten wilt eten. Maar eiwitten worden ook gebruikt als energiebron, aansturing van de hersenen, je zenuwstelsel en je spijsvertering. Wanneer je dus optimaal wilt herstellen is het belangrijk je eiwitwaardes op niveau te houden.

Snelle eiwitten zijn na 1 a 2 uur opgenomen en verbruikt. Wanneer je lichaam zonder eiwitten komt te zitten zal het eiwitten losmaken die in je spieren zitten. Uiteindelijk is de aansturing van je primaire organen belangrijker dan spierherstel. Om dus optimaal te kunnen herstellen heb je langzame en snelle eiwitten nodig. Zo houdt je altijd genoeg eiwitten in je lichaam en worden de extra eiwitten die je inneemt gebruikt waarvoor jij dat wilt!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*