Krachttraining als 40 plusser – Zo start je

krachttraining 40 plus

Beginnen met krachttraining als je 40 plus bent is hartstikke slim en gezond. Verschillende studies tonen aan dat je na je 30ste begint met de afbraak van spiermassa en deze afname begint echt groot te worden na je 40ste. 

Nu zal je daar op je 40ste niet zoveel van merken, maar ga je richting de 60 dan ga je merken dat deze spierafname van de afgelopen jaren niet bevorderlijk is voor een vitaal en gezond lichaam.

Zelfs als je 60 jaar of ouder bent is krachttraining een goed idee. Bij krachttraining hoef je niet gelijk aan hele zware gewichten te denken, maar een lichte krachttraining op zijn tijd is erg goed om de spieren gezond te houden en de afname tegen te gaan

Krachttraining programma voor 40 plus
met de Droog Trainen Academie

Afname Spieren

Een aantal vervelende feiten op een rij:

  • na je 30ste verlies je per decennia tussen de 3 en 8% spiermassa en dit neemt exponentieel toe.

  • na je 70ste verlies je elk jaar 3% aan spiermassa.

  •  tussen je 30ste en 80ste verlies je meer dan 40% van je spiermassa.

Als je dit zo leest is het logisch dat je op latere leeftijd wat moeilijker uit bed komt en dat een wandeling naar de supermarkt al zwaar kan worden. 

Veel onderzoeken tonen aan dat je zelfs op oudere leeftijd aan krachttraining kunt doen om zo spierafname tegen te gaan. Als 40 plusser is het nu het perfecte moment om nog op tijd te beginnen met krachttraining.

 

Voordelen van spiermassa wanneer je 40 plus bent

Bewegen is vanzelfsprekend goed voor je, maar dit schiet er vast en zeker vaak genoeg bij in. Een drukke baan, kinderen opvoeden, feestjes en je ouders die ook een jaartje ouder worden helpt allemaal niet mee. Om je lichamelijk en geestelijk gezond te voelen is het juist belangrijk genoeg te bewegen. Door krachttraining voel je je niet alleen beter, maar je gaat het ook zien in de spiegel. 

Het grote voordeel aan krachttraining is dat je meer energie verbruikt in rust. Je zult dus meer vet verbranden, ook als je niet aan het trainen bent! Dit komt omdat spieren in rust ook energie vragen en omdat je meer spieren hebt, heb je meer energie nodig. En voilà je verbrandt vanzelf meer calorieën. 

Meer voordelen van Krachttraining als je 40 plus bent zijn:

  1. je vertraagt het verouderingsproces.
  2. krachttraining geeft je meer energie. Energie die je goed kunt gebruiken in jouw drukke leven.
  3. verlaagt het risico op dementie en Alzheimer

  4. verlaagt een te hoge bloeddruk 
  5. houd je gewrichten soepel
  6. verlaagt het risico op diabetes
krachttraining 40 plus voordelen

Spiermassa opbouwen met Krachttraining als je 40 plus bent

Wanneer je net gaat beginnen met krachttraining als 40 plusser heb je genoeg aan 2 keer in de week trainen. Helemaal in het begin is de kans op spierpijn aanwezig en is dus genoeg rust vereist.

In je krachttraining moeten er genoeg oefeningen zijn die ook de nadruk leggen op lenigheid en balans. 

Krachttraining met eigen lichaamsgewicht is een uitstekende manier om te beginnen en te voelen hoe je lichaam reageert.

Je kunt beginnen met setjes van 3 met 8 of 10 herhalingen. Je hebt snel genoeg door of je zwaarder of lichter moet gaan met de oefening.

Krachttraining programma voor 40 plus
met de Droog Trainen Academie

De Droog Trainen Academie ook voor 40 plus

De Droog Trainen Academie wordt geleid door Rinus en Henry. Zij hebben verschillende zeer effectieve programma’s gemaakt. De meest succesvolle is het Droog Trainen Protocol, dit programma is populair vanwege het verliezen van vet en tegelijkertijd het opbouwen van je spieren. 

 

Het is nooit te laat om te beginnen

Zelfs als je 40 plus bent kun je gewoon beginnen met krachttraining. Laat je nooit ontmoedigen door je omgeving en vooral niet door jezelf. Je bent tot meer in staat dan je zelf denkt. 

Als je nooit begint omdat je denkt dat je toch al te laat bent, dan heb je het helemaal bij het verkeerde einde.

Zelfs als je nooit gesport hebt kun je nu gewoon nog beginnen. De instapdrempel is zo hoog als dat je hem zelf maakt. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*